marți, 25 iunie 2013

Top 10 – Cele mai poluate oraşe din lume

    Oameni din întreaga lume sunt afectaţi de flagelul modern al poluării provenite din reziduurile industriale şi emisiile de gaze. În cele mai grave cazuri, zeci de mii de persoane sunt otrăvite zilnic, conform rapoartelor experţilor în ecologie care monitorizează cele mai poluate, şi în acelaşi timp poluante, oraşe ale lumii. Peste 10 milioane de oameni care locuiesc în apropierea acestor locaţii extrem de poluate suferă de diferite forme de cancer, probleme respiratorii, distrugeri ale sistemului imunitar, afecţiuni neurologice, şi multe alte probleme de sănătate pe termen lung.
    Conform ultimului clasament publicat de către site-ul "World Rankings and Records", situaţia se prezintă astfel:

10. La Oroya - Peru

Persoane afectate: 35 000
Poluanţi: Dioxid de sulf, plumb, cupru, zinc
Sursa: Minerit

   Deşi este o localitate mică cu doar 35 000 de locuitori, La Oroya este poluată masiv de compania americană Doe Run, care îşi permite să ignore toate avertismentele ecologilor peruani, referitoare la sănătatea băştinaşilor precum şi la poluarea zonei pe termen lung. Astfel reprezentanţii companiei Doe Run nici măcar nu au avertizat locuitorii zonei de pericolul reprezentat de activitatea minieră. Drept rezultat, 99% dintre copiii care se nasc în acest orăşel prezintă o contaminare masivă cu plumb a sângelui şi măduvei osoase, majoritatea netrecând de pragul vârstei de 6 ani. Totodată ploile acide cauzate de poluarea atmosferică cu dioxid de sulf, au decimat atât vegetaţia junglei din împrejurimi, cât şi culturile agricole ale localnicilor.

9. Vapi - India

Persoane afectate : 71 000
Poluanţi : Reziduuri chimice, Metale grele
Sursa : Industrie

   Cu acest oraş se sfârşeşte aşa numita “Centură economică a Indiei”, o zonă care străbate India de la Est la Vest, şi unde se regăseşte o mare parte a industriei acestei ţări. Situat în statul Gujarat, Vani este un oraş unde sunt concentrate peste 50 de fabrici care produc îngrăşăminte chimice pentru sol, produse petrochimice, medicamente şi vopseluri. Pe lângă poluanţii produşi de aceste fabrici, se adună resturile provenite din activitatea a peste 1 000 de ateliere mici cu producţie proprie din domeniile pesticidelor şi medicamentelor. Toţi aceşti agenţi economici deversează resturile şi reziduurile produse zilnic, direct pe sol şi în lacurile din apropiere. Ca rezultat direct, medicii din zonă raportează o incidenţă crescută a bolilor aparatului respirator şi o rată ascendentă a avorturilor spontane.

8. Norilsk - Rusia

Persoane afectate: 134 000
Poluanţi : Poluarea aerului cu dioxid de sulf, metale grele precum nichel, cupru, cobalt, plumb, selenium, fenoli
Sursa: Minele de extracţie a metalelor grele şi procesarea acestora
 
   Norilsk este un oraş din Rusia situat dincolo de Cercul Arctic. În ciuda acestui aspect, zăpada care cade iarna la Norilsk este de culoare neagră datorită poluării cu metale grele.
De fapt, aici se află cel mai mare centru mondial al procesării metalelor grele, şi în consecinţă oraşul cu cel mai toxic smog. Aici nu creşte nici măcar un fir de iarbă pe o rază de 30 km, în timp ce contaminarea solului cu metale grele a fost descoperită inclusiv la 60 km de Norilsk. Circa 16% dintre nou născuţii din acest oraş mor la naştere, în timp ce adulţii suferă de afecţiuni respiratorii grave şi diferite forme de cancer.

7. Tianjin - China

Persoane afectate : 140 000
Poluanţi : Plumb şi metale grele
Sursa : Mineritul şi procesarea metalelor grele 
 
   Conform autorităţilor chineze, Tianjin este cel mai mare producător de plumb din China, aici lucrând în extragerea plumbului peste 160 000 de mineri. Concentraţia de plumb din aer şi sol este la Tianjin de 8,5 ori mai mare decât în oricare alt oraş din China. Totodată în acest oraş nu există garda ecologică şi nici legi care să interzică poluarea. Prin urmare oamenii sunt obligaţi să respire aerul din zonă, unde nivelul de plumb este de 10 ori mai mare decât maximul permis pentru organismul uman. Locuitorii suferă de pierderi de memorie, afecţiuni cerebrale şi naşteri premature.

6. Kabwe - Zambia

Persoane afectate : 255 000
Poluanţi : Plumb, cadmiu
Sursa : Minele de extractie a plumbului şi procesarea acestuia

   Kabwe este, concomitent, al doilea oraş al Zambiei şi primul oraş din lume în topul poluatorilor cu plumb. Ca rezultat direct, întregul oraş este contaminat cu metale grele, dintre care plumbul şi cadmiul sunt cele mai des întâlnite. Generaţii întregi de copii din Kabwe se scaldă (încă din anul 1902 când a început exploatarea plumbului), în râul din apropiere, unde este deversat minereul de plumb. Toţi copiii din oraş sunt contaminaţi cu plumb, fapt ce duce la afecţiuni ireversibile ale creierului şi nervilor. Testele de sânge efectuate copiilor din Kabwe au scos la iveală rezultate incredibile: copii prezentau peste 50 de micrograme de plumb la un decilitru de sânge, înregistrându-se cazuri în care unii copii prezentau peste 100 micrograme de plumb la decilitru.

5. Sumgayit - Azerbaijan

Persoane afectate: 275 000
Poluanţi: produse chimice organice, petrol, metale grele incluzând mercur
Sursa: Punctele de exploatarea a petrolului şi combinatele petrochimice din zonă


   Pe vremuri Sumgayit era centrul industriei petroliere din U.R.S.S. unde activau peste 40 de fabrici de cauciuc, de producţie a clorului şi pesticidelor. În prezent, cei 275 000 de locuitori sunt contaminaţi zilnic cu metale grele, produse petrochimice şi mercur. Rata cancerului este de 50 de ori mai mare decât în restul Azerbaidjanului, în timp ce copiii azeri din Sumgayit suferă de o serie de defecte genetice, de la boli ale oaselor la afecţiuni ale creierului.

4. Djerzinsk - Rusia

Persoane afectate: 300 000
Poluanţi: Chimicale şi produse toxice adiacente, incluzând aici gazele Sarin şi VX, de asemeni plumb şi fenoli
Sursa: Fabricile de armament din perioada Razboiului Rece
 
    Djerzinsk a fost pe vremuri centrul sovietic al producţiei de arme chimice. În prezent, activitatea economică din oraş se axează pe industria produselor chimice. Pe o perioadă de 70 de ani acest centru al industriei militare sovietice a produs peste 300 000 tone de reziduuri chimice periculoase, depozitate în apropierea oraşului fără a se lua nici o măsură de protecţie a mediului înconjurător. Depozitul uriaş de reziduuri a dus la contaminarea pânzei freatice cu circa 200 de substanţe chimice cu potenţial mortal pentru om. Speranţa maximă de viaţă pentru locuitorii din Djerzinsk este de doar 42 de ani...

3. Sukinda - India

Persoane afectate: 2 600 000
Poluanţi: Crom hexavalent, metale grele
Sursa: Mineritul şi procesarea cromului 
 
   La Sukinda se află cel mai mare complex minier din lume destinat extragerii cromului, tot aici este depozitat circa 97% din cromul extras în India. Apele din apropiere conţin crom hexavalent, care este unul dintre cele mai puternice cancerigene cunoscute. Răul Brahmani curge printre munţii formaţi de cele 30 milioane de tone de reziduuri miniere. Mai mult de 2,5 milioane de oameni suferă de multiple forme de cancer datorită expunerii la apă, solul şi aerul din apropierea acestor mine.
 
2. Linfen - China

Persoane afectate: 3 000 000
Poluanţi: Particule minuscule de cenuşă, monoxid de carbon, oxizi de nitrogen, dioxid de sulf, arsenic, plumb
Sursa: Gaze de eşapament produse de automobile, emisii industriale
 
   Linfen este un oraş situat în centrul Chinei, în provincia Shaanxi. Oraşul deţine şi tristul record de cel mai poluat oraş din China. Locuitorii sunt obligaţi să inspire o serie de substanţe toxice foarte periculoase, produse de sutele de fabrici, mine, şi rafinării de la periferia oraşului. În plus, numărul de automobile creşte, ceea ce duce la înregistrarea celor mai mari valori ale arsenicului descoperite în atmosferă vreunui oraş din lume. În consecinţă, locuitorii din Linfen suferă de forme noi de pneumonii, bronşite şi cancer la plămâni.

1. Cernobal - Ucraina

Persoane afectate : Peste 5 000 000
Poluanţi : Praful radioactive
Sursa : Explozia reactorului central din anul 1986

   Cernobâlul a fost o locaţie expusă la 100 de ori mai multe radiaţii decât oraşele Hiroşima şi Nagasaki. Aproximativ 5,5 milioane persoane au fost grav afectate în decursul acelui an. Între anii 1992 – 2002 cel puţin 4 000 de copii născuţi în afara perimetrului de 25 km care delimitează zona interzisă din jurul Cernobâlului, prezintă cancer tiroid. Aproximativ 100 de tone de uraniu şi plutoniu înalt radioactiv se află încă prinse în interiorul reactorului distrus, peste care s-a turnat un strat gros de beton. În zona contaminată de lângă Cernobâl încă trăiesc şi îşi desfăşoară activităţile zilnice peste 5 milioane oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.