duminică, 9 decembrie 2012

Bogăţie, opulenţă sau...demenţă?

  Cei zgârciţi îngrămădesc la avere ca şi cum n-ar trebui să moară niciodată; cei risipitori cheltuiesc ca şi cum ar trebui să moară imediat. (Aristotel: 384-322 î.Hr.)
   Averea, dacă nu-ţi aduce fericirea, măcar te ajută să trăieşti confortabil în suferinţă. (Helen Gurley Brown: 18.02.1922 –13,.08.2012)

   Am ales două citate din înţelepciunea universală, tocmai pentru a stabili de la bun început coordonatele în care voi încerca să cuprind materialul de faţă. Dacă aţi fost atenţi la un detaliu, cu siguranţă aţi remarcat epocile diferite în care cei doi şi-au trăit anumitul trai. Despre averea materială a lui Aristotel nu se cunosc foarte multe, însă "avea îmbrăcăminte plăcută, tunsoare minunat de îngrijită şi inele cu pietre scumpe de o rară frumuseţe." Cu toate acestea, din imensa sa bogăţie, Aristotel a lăsat posterităţii: "Vastul sistem filosofic şi ştiinţific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logică, teologie, politică, estetică, fizică, astronomie, zoologie etc.) şi profunzime, a stat la baza gândirii medievale creştine şi islamice şi a fost axul culturii Occidentului până la sfârşitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrări care îi sunt atribuite, s-au păstrat 47." (Sursa: Wikipedia)
   Despre Helen Gurley Brown s-ar putea scrie mult mai multe, mai ales că a fost protagonista multor apariţii în emisiuni televizate, ba chiar şi vedeta unui film, dar nu biografia ei mă interesează în mod deosebit. Rezum la faptul că Helen Gurley Brown a fost redactor-şef al celor 64 de ediţii internaţionale şi fost editor al revistei Cosmopolitan şi că a murit la vârsta de 90 de ani, într-un spital din New York. Revista a devenit, sub conducerea sa, biblia "fetelor singure". (Sursa: Click vedete). Ce a lăsat moştenire omenirii răposata Helen? Câteva cărticele, din care "Sex and the Single Girl" (1962) ar fi rupt gura târgului ca vânzare, nu ca valoare. 
   Aşadar, două personaje şi tot atâtea păreri pe tema bogăţiei. Bun, dar cum ar fi definită bogăţia? DEX-ul spune că ar fi "cantitate abundentă de bunuri materiale, de materii prime, de bani, de obiecte preţioase etc." Acceptabil, nu? Există şi un nivel superior al bogăţiei, adică un superlativ? Să ne uităm după...opulenţă şi pentru că DEX-ul a dezamăgit, am făcut apel la explicaţia lui August Scriban (fost lingvist român, licenţiat în filologie şi cu un doctorat la Halle, Germania), care, în 1929, definea opulenţa astfel: "Bogăţie, sumptuozitate, magnificenţă: a trăi în opulenţă." Există, totuşi, şi un superlativ absolut? Probabil că da, dar, personal, evit să-i spun "putred de bogat". Mai degrabă cred că este vorba de demenţă. 
   Să vedem cam la ce sume se ridică standardul lor de viaţă: 

Apa - 45.000 de euro

Cea mai scumpă sticlă cu apă din lume are preţul de 45.000 de euro. Produsul se numeşte "The Acqua di Cristallo Tribute a Modigliani". Sticla este acoperită cu aur, iar apa este un amestec din apă franceză, insulele Fiji şi apă glaciară din Islanda. Designul îi aparţine mexicanului Fernando Altamorano, cel care în trecut a conceput şi cea mai scumpă sticlă de coniac din lume.


Cada de baie - 1.28 milioane de euro
   Cea mai scumpă cadă de baie din lume se vinde cu 1.28 milioane de euro. Denumită "Le Grand Queen", aceasta este realizată într-o rocă rară din Caijou, despre care se crede că are proprietăţi vindecătoare.

Şa pentru bicicletă - 1.900 de euro

Bicicleta poate părea un mijloc de transport modest pentru oamenii bogaţi. Însă nu şi de acum înainte. Compania Crown Saddle a conceput cea mai scumpă sa din lume. Preţurile pornesc de la 1.300 de euro şi urcă până la 1.900 de euro. Şaua este realizată manual, din cea mai fină piele şi este decorată cu fibră de carbon, aur sau platină.


Vodca - 2.6 milioane de euro

"Billionaire Vodka" este un produs care nu trebuie să lipsească din barul niciunui miliardar care se respectă, spune creatorul acesteia, Leon Verres. O sticlă are cinci litri şi conţine "cea mai pură şi fină vodcă". Băutura alcoolică a fost filtrată prin diamante şi este îmbuteliată într-o sticlă îmbrăcată în blană artificială şi alte 3.000 de diamante. Preţul? 2.6 milioane de dolari sticla.

Yacht - 3.6 miliarde de euro

History Supreme este placat cu aur şi aparţine unui om de afaceri din Malaezia.

iPad - 850.000 de euro

Versiunea încrustată în diamante a tabletei iPad este creaţia bijutierului britanic Camael.
"Bijuteria" tehnologică are diamante de 300 de carate.

Sistem audio - 5 milioane de euro

Compania suedeză Shape Audio a produs sistemul "Organic Harmony", realizat din aur de 18 carate. Conceput ca o sculptură, cel mai scump sistem audio din lume va fi produs într-o singură bucată. "Organic Harmony" are o singură boxă, însă odată deschisă, o imagine omnidirecţională este proiectată. Preţul: 5 milioane de euro. 

Beosound 24 K Gold Diamond Edition - 1, 44 milioane de euro

Cele mai scumpe boxe create vreodată sunt Beosound Diamond Edition din aur de 24 de carate, realizate de către Bang & Olufsen. 32 de kilograme de aur au fost necesare pentru fiecare set de boxe, ele fiind totodată decorate cu 70 de diamante, dar şi cu pietre semipreţioase precum aventurinele şi topazele. Doar cinci astfel de seturi vor fi produse, fiind necesare şapte luni de aşteptare de la lansarea comenzii la intrarea în posesie a acestor minunăţii din aur şi pietre scumpe. Preţul lui Beosound Diamond Edition 24 K Gold este de 1, 44 milioane de euro.
Poşeta - 2.8 milioane de euro

Realizată de House of Mouawad, poşeta în formă de inimă este confecţionată manual din aur de 18 carate şi încorporează 4,517 diamante, dintre care 105 galbene, 56 roz şi 4,356 incolore. 10 oameni au lucrat timp de patru luni pentru a produce geanta, iar în total au fost necesare 1.100 de ore de muncă.

Pat - 4.6 milioane de euro

Numit "Baldacchino Supreme", patul realizat manual este decorat cu 107 kilograme de aur de 24 de carate. Obiectul este rezultatul unei colaborări dintre producătorul italian de mobilă Hebanon şi bijutierul britanic Stuart Hughes. Un pat costă 4.6 milioane de euro.

Lac de unghii - 98.000 de euro

"Gold Rush" este o nuanţă de lac de unghii produsă de compania de cosmetice Models Own. Nuanţa pare una perfectă pentru o petrecere, însă preţul unei sticluţe nu este pentru buzunarul oricărei femei: 98.000 de euro. Sticla este realizată din aur, iar capacul este decorat cu 1.118 diamante.


Ulei de măsline - 11.000 de euro


Ce face atât de special acest ulei de măsline? Simplul fapt că măslinele sunt transformate în ulei imediat după ce sunt culese, iar produsul este presat la rece manual. Sticla de 500 de mililitri costă 11.000 de euro şi este produsă de compania grecească Speiron.

iPod - 247.500 euro


Stuart Hughes este un bijutier britanic specializat în accesorizarea cu pietre preţioase, şi nu numai, a obiectelor pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. Astfel, el a transformat un banal iPod de 64 GB într-o adevărată bijuterie. Cu ajutorul a 125 de grame de aur de 24 de carate a creat iPod Supreme Fire. Logo-ul Apple a fost şi el accesorizat cu aur şi 53 de diamante. Poate fi al tău pentru suma de 247,500 de euro.

Bere - 595 euro


"The End of History" a fost produsă în doar 12 bucăţi, fiecare sticlă fiind prezentată sub altă formă: patru bucăţi cu veveriţe împăiate, şapte bucăţi cu dihori împăiaţi şi o bucată cu un iepure împăiat.

Pantofi - 123.000 euro

"Eternal Diamond Stiletto" sunt confecţionaţi integral din aur şi diamante. Creaţia aparţine "House of Borgezie".


Ceas Ferrari - 300.000 euro


Ceasul este un produs realizat în urma unei colaborări între compania italiană producătoare de maşini şi compania elveţiană Cabestan.

Husa Laptop - 8.8 milioane de euro


Cea mai scumpă husă de laptop din lume a fost scoasă la vânzare pentru 8,8 milioane de euro.
Husa este acoperită cu 8.800 de diamante naturale şi are o manşetă din blană de nutrie de Siberia. Produsul de lux a fost creat de compania olandeză CoverBee.
Producţia acestei huse a durat peste 2 ani de zile, fiecare diamant fiind aplicat manual. Deşi preţul este destul de piperat, producătorul nu se teme că husa va rămâne nevândută. Există deja câţiva milionari care s-au arătat interesaţi de acest accesoriu. 

Monopoly - 120.000 euro


Întreg jocul a fost reinventat, decorat cu metale şi pietre preţioase şi o un sfert din profiturile realizate în urma vânzării vor fi donate organizaţiilor de caritate.

Ceas - 3.8 milioane de euro


Hublot, compania de lux suedeză, a realizat ceasul de 3.8 milioane de euro. Compania face parte din grupul LVHM, ceea ce îi conferă garanţia luxului. 17 oameni au lucrat timp de 14 luni pentru a concepe şi produce ceasul. Acesta are diamante de 140 de carate, toate montate în aur alb.

O... casă - 8,6 miliarde de euro


Are opt camere, 752 de metri pătraţi spaţiu util şi un garaj pentru patru maşini. Dacă asta nu vă impresionează prea tare, aflaţi că la construcţia ei s-au folosit 200,00 de kilograme de aur şi platină. Podelele sunt şi ele o operă de artă şi au fost confecţionate din piatră de meteorit şi oase de dinozaur.
Extravagantă construcţie este situată la graniţa Elveţiei cu Italia, pe un domeniu de aproape 2.500 de metri pătraţi.
Conceptul şi designul interior sunt realizate de Stuart Hughes, un arhitect care se laudă cu mulţi clienţi milionari. Rămâne de văzut dacă vila îşi va găsi un proprietar pe măsură. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.