sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Cea mai frumoasă cascadă din lume

 




   Doamne, câte minunăţii are ţara asta de arătat lumii şi noi habar nu avem de ele! Noroc cu străinii că ni le bagă-n ochi!
    După ce ne-au inclus în topurile internaţionale cu castele, cu şosele şi cu peisaje de vis, iată că ne-am procopsit şi cu cea mai frumoasă cascadă din lume: Cascada Bigăr. Nu o căutaţi pe hărţi de turism, nu întrebaţi nicio agenţie cu specific turistic, nici pe la ministerul de resort nu vă pierdeţi vremea, căci nu figurează pe nicăieri, ci doar un biet filmuleţ de câteva secunde, postat prin 2010. Cascada Bigăr este localizată în preajma localităţii Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, mai precis pe drumul dintre Oraviţa şi Bozovici, la Paralela 45.

   Suprema recunoaştere cum că ar fi cea mai frumoasă şi neobişnuită curgere de apă din lume revine unui portal de specialitate din SUA. Potrivit TheWorldGeography.com, site-ul cu pricina, spectaculoasa cascadă de pe meleagurile româneşti este asociată cu cascade ale căror frumuseţe este deja bine cunoscută din SUA, Australia, Islanda sau Antarctica, clasate după cum urmează:
2. Eternal Flames Falls - SUA. Este o cascadă micuţă, de numai nouă metri înălţime, aflată în Chestnut Ridge Park, New York
3. Asik Falls - Filipine. Se găseşte în Alamada, North Cotabato, cascada având 60 de metri înălţime şi 140 de metri lăţime.
4. Horizontal Falls - Australia. În ciuda numelui, cascada cu pricina este de fapt un fenomen natural care face referire la modul şi viteza cu care curge apa printr-o strâmtoare, ceea ce de la înălţime poate fi asemănat cu o cascadă.
5. Blood Falls - Antarctica. Cascada a fost descoperită în 1911 şi, după cum îi spune şi numele, este o cascadă de culoare sângerie pusă iniţial pe fondul algelor roşii, dar ulterior explicată prin conţinutul de oxizi de fier.
6. Svartifoss - Islanda. În traducere aproximativă, “cascada neagră” derivă din faptul că este înconjurată de columne închise la culoare formate din lavă, aceasta se găseşte în Parcul Naţional Skaftafell
7. Baatara Gorge Waterfall - Liban. Cascada are o înălţime de 255 de metri şi curge în interiorul unei peşteri. A fost descoperită în 1952 de speologul francez Henri Coiffai. 
8. Hierve el Agua - Mexic. Este vorba de fapt despre o formaţiune stâncoasă cu aspect de cascadă, spectaculoasă nu numai prin aspect, dar şi prin modul în care cantităţi foarte mici de apă ies la suprafaţă prin crăpăturile stâncilor, formând stalactite asemănătoare celor din peşteri. 
   Revenind la micuţa noastră vedetă, Cascada Bigăr poartă numle izvorului ce o alimentează. Iată ce informaţii am selectat de pe Wikipedia 
   "Izvorul Bigăr, cunoscut şi sub denumirea de Izbucul Bigăr, este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip mixt), situată în judeţul Caraş-Severin."


   "Rezervaţia naturală declarată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, cu o suprafaţă de 176,60 ha, este inclusă în Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa şi reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peşteri, avene, poiene şi pajişti; cu o faună alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaşte şi peşti; şi o floră (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănăţean) specifice grupării montane a Munţilor Banatului.
   Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei.
   După circa 200m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poată numele de Cascada Bigăr."
    Este incredibil ce frumuseţi naturale stau ascunse  într-o zonă care, din câte ştiu de pe la emisiunile economice, ar fi una dintre cele mai sărace ale ţării. Cu un asemenea potenţial turistic! Ca să fiu sincer, nici nu ştiu dacă ar fi cazul să ne bucurăm că acel site ne-a plasat pe primul loc în lume cu cea mai frumoasă cascadă. Atenţie, este un clasament al frumuseţii! Cele mai spectaculoase, mult mai mari şi cu debite enorme de apă sunt reunite în altă ierarhizare. Spuneam că aş fi mai rezervat în ceea ce priveşte exuberanţa, gândindu-mă la "rechinii" ce vor înota contra curentului, referindu-mă aici la...rechini imobiliari, pentru care, ştim cu toţii, unde se opreşte valoarea naturii şi de unde începe valoarea capitalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.