sâmbătă, 23 februarie 2013

24 de superlative, din 210 state ale lumii

   Conform enciclopediei online Wikipedia, la ora actuală, în lume, există 194 de state suverane şi independente – 193 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite plus Vatican, care este este observator permanent la ONU. 
   De asemenea, alte două entităţi de facto - Kosovo şi Taiwan - sunt recunoscute ca state suverane şi independente, fiecare de circa o pătrime din statele lumii.
   Dacă punem  la socoteală şi alte teritorii, care nu sunt state şi nu sunt nici independente, suma totală a ţărilor lumii s-ar ridica la circa 210. Or fi multe, or fi puţine...greu de apreciat. Ceea ce poate fi spus cu titlu de certitudine ar fi faptul că din întreaga populaţie a planetei, ce tocmai a depăşit pragul de şapte miliarde, nu cred să fie o duzină care ar fi în stare să enumere cele 210 ţări, după cum nu ar fi mulţi nici cei ce ar putea furniza informaţii deosebite despre, măcar, jumătate dintre acestea.
   Am primit şi, la rândul meu, vă ofer 24 de...superlative de pe Mapamond. Merită ştiute şi reţinute!

1. Cei mai mulți oameni în spatele gratiilor - Statele Unite


    Când vine vorba de locuitori încarceraţi, Statele Unite este lider mondial de necontestat. Cu 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, SUA, deşi are doar 5% din populaţia lumii, se poate mândri cu cei mai mulţi puşcăriaşi (25% dintre cei încarceraţi în toată lumea). China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane şi Rusia a treia, la 870.000.
 
2. Cel mai mare producător de opiu - Afganistan


   Aproape incredibil, Afganistanul produce cantitatea enormă de 95% din opiul lumii. Nici măcar după 10 de ani de ocupaţie, forţele americane nu au micşorat această "industrie".


3. Ţara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume - Rusia



   Siberia este acoperită de aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafaţă mai mare decât cea a Statelor Unite), făcând din Rusia cel mai mare convertor de CO2 în compuşi respirabili.

4. Cea mai violentă ţară din lume - Somalia


Deşi în ultimii trei ani Irak a fost socotită cea mai puţin paşnică ţară din lume, Indicele de pace global clasează anul acesta Somalia pe locul întâi.

5. Ţara cu cea mai mare suprafaţă de deşert - Libia


   Cu 99% din ţară acoperită de deşert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. În unele dintre regiunile sale nu cade nici măcar o picătură de ploaie timp de decenii!

6. Cei mai mulţi oameni educaţi - Canada


   Cu 50% din populaţia sa educată la nivel postliceal, Canada este ţara cea mai educată din lume. Este urmată de Israel la, 45%, şi Japonia, cu 44%.

7. Cele mai multe limbi vorbite - Papua Noua Guinee


   Deşi engleza este limba oficială a acestui stat, doar 1-2% din populaţie o vorbeşte în fapt. Este ţara cea mai diversă lingvistic din lume, cu peste 820 de dialecte vorbite (12% din totalul mondial).

8. Cea mai mare ţară fără ferme agricole - Singapore


   Deşi în lume există un număr de naţiuni mici care nu au nici un fel de economie bazată pe agricultură (ex. Vatican), Singapore este cea mai mare dintre oraşele-stat!

9. Aproape în întregime defrişată - Haiti


   Aşa arată văzută din satelit Haiti, o ţară grav afectată de despădurire, comparativ cu vecina ei Republica Dominicană .

10. Aproape în întregime acoperită de junglă - Surinam



   În Surinam, 91% din suprafaţa sa este acoperită de junglă. O jumătate de milion de rezidenţi trăiesc de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populaţie (în principal indigeni) trăieşte în interiorul junglei.

11. Ţara mai mică decât Central Park din New York - Monaco

   Deşi Vatican este mai mic (0.17 km pătraţi) faţă de Monaco (0.8 km pătraţi), nu are rezidenţi permanenţi. Dar Monaco este cea mai mică ţară locuită permanent, deşi este mai mică decât Central Park.

12. Ţara cu cei mai mulţi locuitori ai săi care trăiesc în străinătate - Malta


   După vremuri grele sub aspect economic, cuplate cu o rată crescută a natalităţii, Malta are astăzi o bogată experienţă în imigrare. Este semnificativ faptul că în prezent există viaţă malteză mai mult în străinătate decât între hotarele ţării!

13. Ţara aflată cel mai aproape de dispariţie - Ucraina


   Cu o scădere naturală a populaţiei de 0.8% anual, Ucraina îşi va pierde până în 2050 cca. 30% din locuitorii săi.

14. Ţara cea mai diversă din lume - India


    În aproape fiecare domeniu - cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic şi religios - India este ţara cea mai diversificată din lume.

15. Cea mai tânără populaţie din lume - Niger


   În general, ţara cea mai tânără este apreciată prin calcularea procentului de locuitori mai mic de 15 ani. În prezent, Niger deţine această distincţie, cu aproximativ jumătate din populaţia sa abia alunsă la pubertate (49%).



16. Ţara fără nici un râu - Arabia Saudită


   Sună un pic ciudat, dar aşa este! Pentru o ţară la fel de mare ca şi Arabia Saudită ar trebui să existe cel puţin un fel de apă curgătoare. Ei bine, nu este! Cele mai multe rezerve de apă proaspătă provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.

17. Cel mai mare număr de tancuri - Rusia


   Rusia are, de departe, cele mai multe tancuri din lume (21.000). Din fericire, cele mai multe dintre aceste maşini sunt vechi (vestigii ale trecutului său). Deşi numeric stau mai prost (16.000), Statele Unite au în inventar modele mult mai avansate.

18. Ţara cu "aproapele" cel mai îndepărtat - Mongolia

 
La 4 persoane pe kilometru pătrat Mongolia este ţara cel mai puţin populată de pe Pământ. Comparaţi acest lucru cu Mong Kok, un cartier din Hong Kong, care are cea mai mare densitate a populaţiei în lume: 340.000 de oameni pe kilometru pătrat!
 
19. Cele mai multe lacuri din lume - Canada
 
 
 
   Cu peste 3 milioane de lacuri (60% din toate lacurile din lume se găsesc în interiorul graniţelor sale.), 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce

20. Cel mai vechi stat suveran - Egipt


   În cazul în care acceptaţi prima apariţie a suveranităţii ca definiţie a unui stat suveran, Egipt ar fi prima ţară din lume, pentru că a obţinut-o odată cu formarea primei dinastii, în 3100 î.Hr..
 
21. 350 de oi pe cap de locuitor - Insulele Falkand (Marea Britanie)
 
 

   Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc 1 milion de oi. Nu este de mirare, pentru că lâna este cel mai important produs de export.


22. Ţara cu cele mai neobişnuite drumuri - Guam



   Deoarece Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, insula naţiune face asfalt utilizând un amestec de corali de ulei, refuzând importul de nisip din străinătate.

23. Populaţia cea mai supraponderală - Nauru


   Cu peste 95% din populaţie supraponderali, naţiunea din mica insulă Nauru este, de departe, cea mai grasă de pe Pamant. Epidemia de obezitate este atribuită importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viaţă în secolul 20, datorită exporturilor de fosfat.

24. Cel mai probabil să dispară sub valuri - Maldive


   Cu toate discuţiile despre încălzirea globală şi creşterea nivelului mării, locuitorii din Maldive au cele mai multe motive să se teamă. Cu o înălţime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării naţiunea lor este cea mai expusă de pe Pamânt în cazul creşterii nivelului oceanelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.